A top 6 kedvenc fenntartható textíliánk a zöldebb divatért!

A DAIGE-nél mi az anyagok szerelmesei vagyunk, ahol pedig csak lehetőségünk van rá, igyekszünk környezettudatos döntéseket hozni, zöld alternatívákat keresni. A fenntartható anyagok kerése egy izgalmas tanulási folyamat számunkra, ezért szeretnénk megosztani veletek a felfedezéseinket. Ezek a textíliák nem csupán a bolygónknak kedveznek, leteszteltük őket, egytől-egytől szuper őket viselni!

Modál: a legpuhább, barackos felületű rugalmas anyag

Ki gondolta volna, hogy bükkfából készül a világ egyik legpuhább, legselymesebb, ráadásul rugalmas textíliája? Íme a modál, egy természetes alapú, bükkfa cellulózból készült szövet, a kedvenc top és body anyagunk! A rugalmasság kiemelése azért is fontos, mert talán erre a tulajdonságra a legnehezebb fenntartható textil alternatívákat találni. Azt se érdemes kihagyni, hogy a bükkfa 10-12-szer kevesebb vizet igényel a termesztése során, mint a gyapot, a pamut ruhák alapanyaga. Bár a modál gyártása nem 100%-ban természetes, a felhasznált kemikáliák mennyisége jóval kevesebb, mint más szintetikus textíliák esetében. Nálunk ez a hatodik helyre volt most elég.

Len: akik jól bevált klasszikusokban bíznak

A hagyományos és széles körben ismert természetes anyagok közül a len az egyik legfenntarthatóbb opció. A len feldolgozása teljesen zero waste, a növény minden része hasznosul, semmi sem pazarlódik el. Gondolj csak a lenolajra, vagy a lenmagra! Meghökkentő fun fact, hogy egy lenből készült ing a teljes gyártás során csupán 6,4 liter vizet használ fel. Tudtad, hogy egy gyors, öt perces zuhanyzás is átlagban 60-75 litert fogyaszt? A tartós, jól lélegző, nyári melegben hűsítő textília egyetlen bosszantó tulajdonsága talán, hogy nagyon könnyen gyűrődik, bár ez szerintünk kifejezetten cool és könnyed hatást kelt!

Tencel: lágyesésű csodaanyag azoknak, akik szeretnek elsők lenni a kísérletezésben

Negyedik helyre egy itthon még kevésbé ismert textília, a tencel került. A tencel nyers faanyag újrahasznosításával, környezettudatos gyártási folyamattal készül: biológiailag lebomló, és melléktermék nélkül újrahasznosítható. A színezéséhez ráadásul teljesen kihagyható a klórozás folyamata. Nagyon szeretjük, mert amellett, hogy fenntartható, nem gyűrődik, puha tapintású és gyönyörűen lágy esésű.

Ramie: akik imádják a len rusztikus hatását, de valami puhábbra vágynak

Dobogós lett a listánkon a ramie, az egyik legrégebbi természetes anyag, amit a kínai csalán nevű növény szárából készítenek, ami már önmagában is egzotikussá teszi. Tudtad, hogy még a pamutnál is korábban kezdték viselni? Kínában, Indonéziában és Indiában, már több mint 5 ezer éve használják ruházkodás céljából, mégis alig jön szembe a kortárs divatmárkák választékában. A rusztikus textúrájától lesz igazán érdekes, a lennél pedig puhább érzetet nyújt a viselése. Garantáltan egyedi leszel benne!

Cupró: akik az állati alapanyagokról szeretnének lemondani, de az eleganciáról soha

Imádod a selyem puha tapintását, lágy esését és fénylő textúráját, mégis egy vegán opcióra vágynál? Az ezüstérmes cupró megszólalásig hasonlít a valódi selyemre, miközben nem tartalmaz állati melléktermékeket. Valójában egy regenerált cellulóz szövetről van szó, amely a pamut gyártás hulladékából, gyapot magjait körülvevő bolyhos rostból készül. Ezeket a bolyhokat általában kidobják a pamutgyártás során, mert túl rövidek ahhoz, hogy fonni lehessen őket. A cuprót viszont úgy hozzák létre, hogy feloldják őket egy cuprammonium nevű réz-oxid oldatban, ahonnan a neve is ered. A bolyhokat ezután újra szálakba lehet fonni és textíliává szőni. A zárt előállítási folyamat során a felhasznált kémiai anyagok 100%-át visszaforgatják a termelésbe. Fenntartható és zero waste luxus!

Biopamut: ha imádod a pamut természetességét, de szeretnél extra környezettudatos lenni

Igen, igen tudjuk, már rengeteget beszéltünk a biopamut szuper tulajdonságairól, de még mindig nem győzzük eléggé hangsúlyozni, mennyi pozitív hatással jár az, amikor biopamut termékeket választunk. Nézzük tehát a top kedvenc fenntartható anyagunk előnyeit röviden: A biopamut előállítása 62%-al kevesebb energiát és 71%-al kevesebb vizet igényel, a hagyományos pamuthoz képest. A termesztése során olyan természetes megoldásokat alkalmaznak, mint például a komposztálás, vagy a kártevők jótékony rovarokkal való irtása, aminek következtében 77%-al nagyobb a biodiverzitás a biopamut farmokon. Előnyös a gazdáknak is, mert a farmokon kötelezőek a biztonságos munkakörülmények és védett munkajogok. Mindemallett, ha a világ összes gyapotát biogazdálkodás termesztené, akkor a rovartirtószerek használatát globális szinten 25%-al lehetne csökkenteni. A végeredmény egy puha, hipoallergén fonál, amiből a kedvenc kötött darabjaitokat készítjük, illetve egyre több biopamut pólóval és kiegészítővel is készülünk nektek!